December 20-án a vállalkozóknak 10% pontossággal tudniuk kell mi lesz a 2013-as üzleti évre a vállalkozásuk társasági adóalapja.

Az eredményt sok mindennel lehet módosítani. Ilyen lehetőség a selejtezés, amit a leltározás előz meg.

 Ön mikor leltározott utoljára a vállalkozásában?
 Jó, ne firtassuk.
 Nyugtasson meg, ugye van leltározási szabályzata és selejtezési jegyzőkönyve?
 ……….
 A nincs azért rossz válasz mert ötszázezerre bünteti a NAV.

Tehát elkéri a könyvelőjétől a leltározási szabályzat sablont és a tárgyi eszközök kartonjait, és ezeknek megfelelően papíron elkészíti a leltárt. Ez egy időszaki leltár lesz, ami alapján le lehet selejtezni a régi, értékcsökkentéssel nullára leírt eszközöket. Ha valaminek az értékcsökkentéssel még nem érte el  a nyilvántartott értéke a nullát, de tönkrement azt is ilyenkor tudjuk selejtezni.  A selejtezéshez szükségünk van egy selejtezési jegyzőkönyvre, amit a könyvelőjétől kérjen. Vagy a leendő könywellőjétől, ha a régi nem tud ilyet adni.
A nullás vagy tönkrement állóeszközöket a selejtezés során felbecsüljük, vagy felbecsültetjük.
Ilyen szolgáltatást végez például a profiszerviz.hu. Nagy előnyük, hogy nem csak felmérik a régi irodatechnikai eszközöket, hanem a még menthető állapotban lévőket megjavítják, felújítják. A menthetetlen darabokat díjmentesen átveszik, az átvételt jegyzőkönyvvel leigazolják. Ezt a jegyzőkönyvet a könyvelésbe kell betenni. Az irodatechnikai eszközök veszélyes hulladéknak minősülnek ezért a háztartási szemétben nem helyezhetőek, tehát nagy segítség amit a profiszerviz.hu nyújt a számunkra.
De nézzük mik a további lehetőségeink a leselejtezett dolgokkal, vagy nulla forintos értéken kidobjuk vagy egy általunk tetszőlegesen megválasztott értéken el is adhatjuk. A vevő lehet cég vagy magánszemély, a lényeg, hogy ez az eladás is számla köteles.
 Jó, de mi ebben az üzlet?
 Mondjuk az, hogy a két éves notbookot, három éves asztalt, az irodaszékeket, kéziszerszámokat stb. nem sorolom tovább tízezer forintért számlával eladom egy magánszemélynek, majd rá pár nap múlva ugyan ezt a berendezést adásvételi szerződéssel és pénztár kiadási bizonylattal visszavásárolom kilencvenötezer forinttért. Ez szabályos, nem elegáns, de szabályos, mivel a törvény nem tiltja.  Akár pár százezerrel tudjuk így csökkenteni az adó alapot, illetve magánemberként évi hatszázezer forintig juthatunk adó és járulékmentes jövedelemhez.
Vállalkozóként nem egy nagy pénz, de ha megkérdezi a vagyonosodásunkat vizsgáló revizor miből tellett síelésre, akkor megvan a magyarázat. 

Nem csak a kis és nagy értékű tárgyi eszközeinket, hanem kereskedőként, gyártóként az árú és a raktár készletet is le kell leltároznunk. Ennek a hivatalos időpontja december 31.-e. Ebben a kötelező körben is rejlenek további „játék” lehetőségek.  De azokat leszámítva is érdemes néha selejteznünk, racionalizálnunk. Az eladhatatlan raktárkészlet fenntartása az igazi nagy veszteség, mivel blokkolja a cashflowt, bérelt raktár esetén pedig még további kiadásokat is generál.
Javaslom a hátralevő két hétben keresse fel könyvelőjét, egyeztessen vele erről és a jövőévi adóváltozásokról!