Az adóssal szemben a szállítóknak kedvez az új törvény.

Jól megkötött szerződéssel van esélyünk a pénzünkhöz jutni, vagy legalább visszakapni az árunkat. Ehhez kellett egy jó törvénymódosítás, kivételesen annyira jól sikerült, hogy még Önök is meg fogják érteni jogi végzettség nélkül.  A júliusban hatályba lépő új Büntető Törvénykönyvben jelentősen átalakultak a tartozás fedezetének elvonása bűncselekményre vonatkozó rendelkezések.


A tartozás fedezetének elvonása bűncselekményt a gazdasági bűncselekmények között találjuk a 2013. július 1-jén hatályba lépett új  Büntető Törvénykönyben. A 2012. évi C. törvényben olvasható törvényi tényállás kivételesen úgy lett megfogalmazva, hogy mindenki számára egyből érthető. Többször megfogadtam, hogy nem fogok senkit összezavarni azzal, hogy szó szerint idézem a törvényeket, de most kivételt teszek.

„405. § (1) Aki írásbeli szerződés alapján fennálló követelés fedezetéül szolgáló vagyont részben vagy egészben elvonja, és ezzel a tartozás kiegyenlítését részben vagy egészben meghiúsítja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt a gazdasági tevékenységből származó tartozás fedezetéül szolgáló vagyonra követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt különösen nagy vagy azt meghaladó értékre követik el.

(4) Tartozás fedezetének elvonása miatt az elkövető nem büntethető, ha a tartozást a vádirat benyújtásáig kiegyenlíti.”
Világos nem?
Amennyiben a szállítási szerződésbe belefoglaljuk, – na jó, nem mi, hanem az ügyvédünk – hogy az általunk leszállított berendezés alapanyag, a számla kiegyenlítéséig annak fedezeteként szolgál, akkor a vevőnk a börtönnel játszik, amennyiben azt eladja, más cégbe átmenti, stb.
Javaslom, minél előbb keressék fel a gazdasági ügyekben jártas ügyvédjüket és nézessék át vele a szerződéseiket. Ha esetleg nincsenek kidolgozott, a cégjükre szabott szerződés mintáik akkor rendkívül gyorsan csináltassanak ilyeneket. Higgyék el megéri, adott esetben ezen az 30-50 ezer forintos egyszeri kiadáson múlhat a vállalkozásuk. Ha nincs cégjogban jártas kipróbált ügyvédjük akkor bátran hívjanak: 70 420 9751