2016. március 15. napjáig, minden 500.000-Ft törzstőkével alakult cég köteles minimum 3.000.000-Ft összegre felemelni a törzstőkéjét! De ez még nem biztos, csak elhangzott egy tájékoztatón, amit a hosszú nevű, de minden vállalkozó számára könnyen megjegyezhető:
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Gazdasági Kodifikációs Főosztálya tartott. Gondolom nem gond ha a továbbiakban csak Hivatalnak fogom nevezni.
Már csak azért sem mert a jövő évig, nem csak a vezetője, de még a neve is változhat.


Tehát ez egy tájékoztatás, ami nem azonos azzal, hogy úgy is lesz. A KATA és a KIVA kapcsán is olvashattunk pár verziót mire megtudtuk a végleges változatot. Az EVA-sok is évente kapkodhatják a fejüket. Jellemzően december 19.-én tudják meg, hogy milyen új szabályok alapján kell dönteniük december 21.-én. maradnak vagy kilépnek az adónemből.

Kedvencem mikor ebben az időszakban, azt hallom a médiában dr. Kovács Közpénzentartott Kadosától, aki hagyományterapeuta lélekgyógyász. (vagy valami hasonló eszement nevű, értelmezhetetlen foglalkozású megmondó ember)

 Az embereknek az ádventre kellene készülnie és nem holmi pénzügyi  hívságokon, meg ajándékokon agyalnia.
 „ Anyucikád nunáját , azt..” idézem erre mindig Hofi Gézát.
Elnézést a kitérőért, de gondolom Önt is bosszantják az ehhez hasonló megélhetési álbölcsészek, álszakértők.

A lényeg, hogy új év, új Polgári Törvénykönyv, ebbe  épül be az új Gazdasági Társaságokról szóló törvény, amely választ ad a törzstőke emelés kérdésére, hiszen kötelezővé teszi a cégek minimum 3.000.000-Ft-os törzstőkéjét. Hogy ezt mi indokolja, szinte lényegtelen, ez van ezt nyomták a képviselők. Majd tavasszal mi is ikszelünk valamit, ki-ki ízlése és megelégedettsége szerint.
Ami biztos, hogy emelni kell, ami nem biztos, hogy hogyan, illetve mennyi időn belül. természetesen ha valaki gondolja akkor befizetheti akár most vagy jövőre a vállalkozása nyereségéből.
 Na jó, nem gondoltam komolyan.
 Vagy Ön igen?

Mit lehet tenni ebben az esetben, célszerű még az idei évben megemelni a törzstőkét 3.000.000-ra vagy amennyire csak tudjuk., természetesen a legkisebb költség mellett. Ne felejtsük el, hogy a törzstőke ingó vagyonból pl. gépjármű, gépek, bútorzat, stb is állhat, így ingó vagyon át értékelésével is megoldható a törzstőke emelés. Külső apport is szóba jöhet, amely lehet akár szellemi vagyoni jogot képező tulajdon. (szerzői jog, franchise jog, vagy maga a kidolgozott  know-how)  Azonban élelmesnek kell lenni és nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a módosítást, hiszen a törzstőke emeléshez, a megfelelő konstrukció kitalálásához (pl: apport) mind a könyvelőnek, mind az ügyvédnek időre van szüksége.

Az új Ptk. rendelkezései alapján lehetőség nyílik, az un. feltöltéses szabály megfelelő alkalmazására, így lehetőség nyílik arra, hogy az átmeneti időt meghaladó időtartam alatt biztosítsák a tőkét, illetve a társaság működése során maga termelje meg a törzstőke emeléséhez, kiegészítéséhez szükséges összeget az osztalék terhére.

 Lefordítom vállalkozóra, hogy értsük: Piszok sok Áfa-t és társasági adót kell ahhoz megfizetni, hogy a kitermelt nyereségből tegyünk eleget a tőkeemelés kötelezettségnek.
 Ne keseredjen el, a jó hír az, hogy :„Amennyiben a társaság kizárólag a Ptk. hatálybalépésével összefüggésben módosítja a szerződést, emeli meg a törzstőkéjét, a változásbejegyzési kérelem benyújtása illeték és közzétételi költségtérítés-mentesen nyújtható be.”
 Nem!
 A jó hír az, hogy ha szakemberhez fordul, akkor nem azt, az 50.000 forint illetéket spórolhatja meg, hanem annak akár a tízszeresét is.