Most megtudhatja hogyan védekezhet ellene.

 Ja, hogy Önnél ez nem gond mert a vállalkozás nem irodához, számítógéphez kötött?
 OK! Akkor gondolja végig, hány alkalmazottjának van okostelefonja?
 Ugye, hogy gond?


Ma már bárhol és bármikor lehet netezni. Nem kell hozzá iroda, vagy számítógép.
Legdurvább és egyben legutolsó élményem pont egy hete volt. Egy élelmiszer boltban az árú feltöltő és a kasszás srác feje iszonyatossan egymásnak feszült úgy nézték a telefon kijelzőjét. Olyanok voltak mint a fejüknél összenőtt sziámi ikrek. Nagyon nem zavartam őket, legalább is nem éreztették, – – sőt. Mikor rákérdeztem egész pontosan mi a csodálkozás tárgya – akkor olyat mondtak, amit az én blogomban nem lehet leírni, mert nem 18+-os.
Nem rám vonatkozott a megjegyzés sőt, biztosítottak róla, hogy mindjárt én is megnézhetem mert ilyet még nem láttam. Úgy is lett! Velem is megosztották azt a kis videót, amiben egy aktuális tehetségkutató verseny szereplője, egy száll köröm cipőben szerepel. A kezében nem egy mikrofon hanem egy testrész volt. Nem részletezném tovább. Végül is nem volt nagy forgalom, rajtam kívül csak egy középiskolás srác jött be és egy frissnyugdíjas úriember. Biztos, hogy az volt, – mert őt nem érdekelte a videó, csak a reggeli tüske és kísérőnek egy sör.

Szóval nekem most ez így belefért, de a gyerekeimmel nem kockáztatnám meg rendszeresen a vásárlást, aminek gondolom a tulajdonos nem annyira örül, mint a két alkalmazottja a videónak.

Lehet tiltani és kell is, ha gondot okoz, de nem mindegy hogyan. Mint mindig, most is a részletekben rejlik a kisördög. Ne tegye ki magát fölösleges vitáknak, ne jusson el odáig, hogy munkaügyi bíróságon keljen megvédenie az igazát. A munkahelyek nagy részénél tiltják a dolgozóknak a munkahelyi internetet, levelezőrendszert vagy telefonhálózatot magáncélokra használni.  Ezt sok helyen valóban ellenőrzik is. De mi a helyzet a saját tulajdonú eszközök használatával? Vajon mindig jogszerű ennek tiltása és ellenőrzése? Mikor jár el törvényesen a munkáltató ilyen esetekben?

Vannak cégek, ahol teljesen tiltott az internet és a mobiltelefon használata, míg máshol korlátozottan érhető el. Letiltják a közösségi oldalakat az ingyenes levelezőket, a tematikus oldalakat, stb. Ahol korlátozottan érhetőek csak el a weboldalak, ott többnyire az az ok, hogy kiszűrjenek olyan etikai szempontból nem kívánatos oldalakat, amelyek szórakoztatóak, vagy megbotránkoztatóak, vagy-és gyűlöletkeltésre lehetnek alkalmasak. Szerintem a legnagyobb gond, hogy a szabályozatlan nethasználat és telefonálás hihetetlenül rontja a termelékenységet.

„A munkáltató a megfelelő működése érdekében bizonyos fokig korlátozhatja a dolgozó személyiségi jogait. Ennek mértéke azonban csak addig terjedhet, ameddig a munkaviszonya rendeltetésével közvetlenül összefüggően feltétlenül szükséges. A korlátozásnak arányosnak kell lennie az általa elérni kívánt céllal.”

Ez konkrétan jelentheti azt is, hogy nem lehet a privát telefont munkaidőben használni, amennyiben a munkaadó más módon, hasonló technológiával biztosítja a dolgozó elérhetőségét. Azaz, ha van céges telefonszám, amin a „tantónéni” eléri a dolgozót, hogy a csemetéje a matekdolgozat helyett belázasodott és hányt, akkor meg lehet tiltani a privát telefon használatát munkaidőben.

„Fontos tudni, hogy a jogai korlátozásáról a munkavállalónak tudnia kell, tehát előre tájékoztatni kell őt a korlátozás módjáról, feltételeiről, várható tartamáról, valamint ennek ellenőrzésének módjáról is. A tájékoztatásnak írásban kell megtörténnie. A dolgozó ellenőrzése csak a munkaviszonyával összefüggő magatartására terjedhet ki, és nem sértheti meg közben a munkáltató munkavállalója emberi méltóságát. Ennek érdekében körültekintően kell megválasztani az alkalmazott eszközöket, módszereket.”

Ezeket az eszközöket, módszereket egy belső eljárásrendben, mindig írásban rögzítetten (pl. etikai kódex, informatikai szabályzat, működési szabályzat) egyoldalúan választhatja meg a munkáltató. A dolgozó vagy elfogadja ezt, és aláírásával igazolja, vagy……, Mindenki döntsön vérmérséklete, vagy józan belátása szerint! A lényeg, hogy mindig írásban rögzítsük a szabályokat, és értessük is meg a dolgozóval, nem csak a szabályt, a következményt is.

Egyre gyakoribb, hogy a munkaadó úgy bocsát a dolgozó rendelkezésére munkavégzés céljára informatikai eszközt, hogy azt személyes használatra is igénybe veheti. Ilyenkor viszont csak a dolgozó hozzájárulásával nézheti meg a személyes jellegű anyagokat a munkáltató. Szerintem ilyenkor is lehet azt rögzíteni, hogy céges eszközön, csak céges adat, a privátot meg tárolja a felhőben. A múlt évezredben simán elvoltak az emberek egy gyerekfotóval a pénztárcájukban, nem igaz, hogy ma több gigabájtnyi cicafotót kell magunknál hordozni.

Ha a dolgozó mégis azt érzi, hogy sérültek a jogai, akkor munkaügyi bírósághoz vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhat. Rossz hírem van, szoktak is. Ezért célszerű nagyon körültekintően eljárni és a munkavégzés folyamatát szabályait rendszerbe foglalni.Amennyiben ilyen jellegű segítségre van szüksége ebben is állunk a rendelkezésére.