Konkrét példán keresztül mutatom be, miért figyelje és tartsa rendbe az adófolyószámláját. 

Mostanában sokan találunk a NAV-tól, vagy éppen az önkormányzati adóhivataltól jövő  levelet a postaládánkban. Erre több módon is lehet reagálni, a két legjellemzőbbet írom csak le. Az adózót leveri a víz, remegő kézzel felbontja a levelet és megpróbálja értelmezni az adófolyószámla kivonatot. Többnyire nem túl nagy sikerrel! A másik megoldás, amit a magát rutinosnak gondoló, menedzsertípusú vállalkozók tesznek. Fel sem bontják a levelet, hanem „delegálják” a feladatot a könyvelőjüknek.  A vagy-vagy megoldás ritkán szokott jó lenni, ezért javaslok majd egy kreatívabb , célravezető, de túl nem túl nagy fejtörést okozó megoldást.


Egy régi kamaszkori barátommal fordult elő az eset: még évekkel korábban adófolyószámla-kivonatot kapott az adóhatóságtól, amelyben az szerepelt, hogy tartozása van az illeték adónemben (20 000 forint), de többletet mutatott a késedelmi pótlék számlája (22 450 forint), s így egyenlegében a folyószámlán többlet keletkezett.
Ezt látva a barátom, a hétvégén megkonzultálta a dolgot kedvenc horgásztársával, aki szociológus végzettséggel rendelkezik, és kollégiumi nevelőtanárként tengeti az életét.
 Lehet, hogy ez hiba volt?
 Igen, az.
Arra jutottak, ha többlet van a legalsó sorban akkor minden oké, „ciccentettek” még egy sört és figyelték a kapást.

A következő évben az illeték adónemen a számlája változatlan maradt viszont a késedelmi pótlék számláján a többlet csökkent és így már negatív eredmény szerepelt a lap alján. Sajnos ekkor még mindig nem jutott a barátom eszébe az a klasszikus reklámszlogen „ Cipőt, a cipőboltból!” – azaz nem jött el hozzám, hanem felkereste az adóhivatalt. Ahol , (elmondása szerint, egy rendkívül csinos) ügyintéző hölgy tájékoztatásának megfelelően kérte a többlet átvezetését.
Egy évvel később derült ki, hogy az ügyet mégsem sikerült elintéznie, mivel még mindig azt mutatta az adófolyószámlája, hogy tartozik az illetékkel (20 000 forint), de eltűnt a késedelmi pótlék számlán korábban meglévő többlete.
A korábbi késedelmi pótlék összeget csökkentette az illetéktartozásra kirótt késedelmi pótlék, a maradékot pedig „elévülés miatti rendezésre” hivatkozva törölte a hivatal. Erre már a barátom is kezdett egy kicsit begőzölni, hivatalosan megfogalmazva írásbeli „észrevételt” tett az eljárásra,Kiderült, hogy az előző évi folyószámla átvezetési kérelmét elutasították, a határozatot a régi címére postázták, ahonnét „az adózó nem kereste” megjelöléssel érkezett vissza. Az át nem vett határozat pedig közölte, hogy továbbra is fennáll a korábbi illetéktartozása.
Ezek után 3 év késéssel már eszébe jutott, a telefonszámom illetve a szlogen „ Cipőt, a cipőboltból!”
Kikértem számára írásban a határozat másolatát, ez persze némi illetékbe fájt. Majd ez alapján befizette a „sarát” meg némi késedelmi kamatot. Ennek kapcsán jelezném, hogy az art. szerint a túlfizetés visszaigényléséhez való jog öt év elteltével elévül és ebből adódóan a többlet átvezetését sem lehet kérni egy másik adószámlán fennálló tartozás kiegyenlítésére.

Ez a kis történet szerintem több tanulságot is rejt magában. De ezt mindenki maga vonja le belőle.
A javaslatom : 
Ha megjön a levél, mindenképpen bontsuk fel, és ne gondolkodjunk rajta, (az élet rövid, ne pazaroljuk) hanem hívjuk a szakembert, majd ő értelmezi a tartalmát. Ha igazán jó akkorlefordítja „hivatalnok” nyelvjárásról „vállalkozó” nyelvjárásra. Illetve intézi elektronikusan az átvezetést.
Akkor is érdemes időnként megnézni a pótlék előírásokat, ha postán nem kapunk külön folyószámla kivonatot.

Az „adóeljárási költségek kímélése miatt nem mindenki kap értesítést azok közül, akiknek van folyószámla-nyilvántartásuk az adóhivatalnál”, ( ilyen rendesek, nem herdálják fölöslegesen az adóforintjainkat, így több marad pl. ………., –  ide mindenki gondoljon amit akar)
 Kiket is érint ez a megtisztelő figyelem?
 akiknél legalább ezer forint adószámla tartozást vagy túlfizetést mutat a 2012. december 31-ei folyószámla állapot,
 tartozásaik, késett befizetéseik után késedelmi pótlékot számítottak fel. 

2013. november 15., lehet szankciók nélkül befizetni ill átvezettetni a folyószámlán.
A folyószámla kivonat kiküldés történhet levélben, illetve az elektronikusan bevallóknak ügyfélkapun keresztül. Ez utóbbi kör eleve nem kellene, hogy kapjon levélben értesítést. De a tömeges kivétel ( mert az van ) erősíti azt a szabályt, hogy „ahol gyalulnak ott hullik a forgács”.

Mit érdemes tudni még:
Hiába keresünk csekket, a kiküldött nyomtatványokhoz, nem mellékel ilyet az adóhivatal, csak utalni lehet. Ez mondjuk az idősebb magánszemély adózóknak, vagy a banki infrastruktúrával nem rendelkezőknél okozhat némi kihívást.
Ha a kivonattal nem értünk egyet, „észrevételt” ( ez a hivatali megnevezése a: Na, elmentek ti a pi.. felkiáltással kezdődő, levélírás végtermékének) három módon lehet tenni:
  Írásban például az „Észrevétel” megnevezésű nyomtatvány benyújtásával, amit a NAV oldalán találhatunk
 Ha nem tudunk kiigazodni az adófolyószámla valamely tételével kapcsolatban, akkor” – az adótitok védelme érdekében – a folyószámlánkról felvilágosítást kizárólag a NAV Ügyfélszolgáltató és Ügyintéző Rendszer 06-40/20-21-22 telefonszámon lehet kérni az ügyfél azonosítószám igénylését követően. Az azonosítót a TEL számú adatlap benyújtásával lehet igényelni, ami szintén az előbb hivatkozott NAV honlapról tölthető le.” 
Az előző idézet értelme: FORDULJON SZAKEMBERHEZ, jobban jár.
 Választható a személyes ügyintézés is, a kivonat első oldalán olvasható „Ügyfélfogadás” részben jelzett időpontokban és helyen.
Emlékeztetem, a példa történetben szerepelt ez a megoldás, hát a műkorcsolyában 0,0-ra  értékelték volna az említett kötelező gyakorlatból álló kűrt.

Ha valaki a fentiek ellenére még is saját maga szeretne megküzdeni a „sárkánnyal”, vagy szeretne „fekete öves”  lenni  adófolyószámla értelmezésből, az küldjön erre a címreoffice@konyveltessvelunk.hu egy mailt.
Privát levélben szívesen megosztom vele azokat a szakmai részleteket, amivel nem büntetném a világháló óvatlan felhasználóit.