JAVASLOM, FIZESSE BE A DÍJAT, KERÜLJE EL AZ INKASSZÓT VAGY AZ INGÓ ÉS INGATLAN VÉGREHAJTÁST!

A „fantom”  kamarák, legkevesebb 800 millió forint elmaradt bevételt remélnek a vállalkozásoktól, amit a NAV feladata behajtani. Legalább 160 ezer vállalkozás számíthat arra, hogy a NAV megkeresi őket a kamarai regisztrációs díj befizetésének elmulasztása miatt. A feledékeny vállalkozásoknak minimum 10 ezer forintjába fájhat az eljárás. Haladéktalanul ellenőrizze, hogy az Ön vállalkozása befizette-e ezt a „különadót”!

Bár  harcedzett vállalkozónak és sokat látott könyvelőnek tartott könywellőnek tartom magam, de erről a dologról nehéz érzelmek nélkül írnom.
A kötelező kamarai tagság 2000. október 31-ével megszűnt Magyarországon, az akkori kormánykoalíciónak köszönhetően. Ugyan azok a politikusok, és ez konkrétan név szerint értendő bevezették a 2012 januárja óta kötelező a kamarai regisztrációt, ami nem jelent tagságot csak díjfizetést, amiért semmiféle szolgáltatást nem kap a vállalkozás.

Ki érti ezt? Akkor kellett segíteni a vállalkozókat most, hogy már annyival jobban teljesítünk  már nem?

Tavaly a törvény által kötelezett 708 ezer vállalkozásból 545 ezer, idén az érintett 571 ezer vállalkozás közül 385 ezer fizette be a kötelező kamarai regisztrációs díjat. Ahogy az adatokból kiderül, eleve jelentős negatív változás állt be a vállalkozások számában. Míg tavaly a vállalkozások 23, idén 32 százaléka nem tartotta fontosnak, vagy nem tudott eleget tenni a törvényben előírt kötelezettségének.

A területi kamarák egyik legfontosabb tevékenysége, hogy a NAV-nak átadják végrehajtási eljárás lebonyolítására a területükön tevékenykedő, de nem regisztrált és fizető vállalkozásokat. A területi kamarák, mint a kamarai hozzájárulás jogosultjai döntenek arról, hogy mely adózóknál és mikor kezdeményeznek a NAV-nál behajtási eljárást. A területi kamarák behajtási eljárás megindítására irányuló megkeresése végrehajtható okiratnak minősül. A tájékoztatások szerint a NAV nem rendelkezik olyan adattal, hogy hány adózónak kellene a kamarai hozzájárulást befizetnie, illetve mennyien nem teljesítették e fizetési kötelezettségüket. Ilyen adatot csak a kamarák tudnak a számukra szolgáltatni.
A hatóság az adózás rendjéről szóló törvény köztartozásokra vonatkozó behajtási szabályok alapján szedi be a kamarai regisztrációs díjat. A NAV valamennyi jogszabály által biztosított eszközt igénybe vesz a követelés behajtása érdekében, például a végrehajtási átvezetést, hatósági átutalási megbízást (inkasszót), jövedelem letiltást, ingó és kivételes esetben ingatlan végrehajtást. Egy szóval, nem viccelnek!

És, hogy mind ez mennyibe is kerülhet, arra itt egy idézet:

„A NAV egy tájékoztatásából az is kiderül, hogy az évi 5 ezer forintos befizetési kötelezettség elmulasztása, akár jóval drágább mulatság is lehet a vállalkozások számára, annak ellenére, hogy ebben az esetben nem bírságol a hatóság. Ugyanis a behajtási eljárás lefolytatásáért az eljárás megindításakor 5 ezer forint összegű végrehajtási költségátalányt számítanak fel, ezen túlmenően pedig nyilvántartáson alapuló foglalás esetén foglalásonként, helyszíni eljárás esetén pedig helyszínenként további 5 ezer forint végrehajtási költséget. Illetve ha az eljárás során valamilyen készkiadás jellegű költség merül fel, úgy végrehajtási költségként azt is az adós köteles megfizetni. Ezért a hatóság azt javasolja, hogy a többletkötelezettségek elkerülése érdekében célszerű, ha a kamarai hozzájárulás fizetésére kötelezettek még a behajtási eljárás kezdeményezését megelőzően önként teljesítik fizetési kötelezettségüket a területi kamaráknál.”

Mennyi és mire megy a vállalkozók által fizetett regisztrációs díjból:

Úgy, hogy a vállalkozások negyede-harmada nem fizette be a „védelmi pénzt” így is a múlt évben 2,726 milliárd, idén 1,928 milliárd forint folyt be. Lefordítom a vállalkozói matek nyelvére kb egy olyan egyharmad stadiont dobtak össze a vállalkozók két év alatt. Persze ebből a pénzből nem stadionra költöttek, bár ki tudja mivel a kamarák nem árulják el, hogy mennyi ment el a szervezetek fenntartására, s mennyi az egyéb feladatokra, legalább is összesített adat nincs.
Ahogy azt  Ay János nyilatkozta egy másik portálnak:
”A kamarák a befolyt díjakért cserében a törvényben nevesített három ingyenes szolgáltatást: általános gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben tanácsadást; pályázati tanácsadást; üzleti partner közvetítést nyújtanak. De emellett más ingyenes és kedvezményes szolgáltatások is igénybe vehetők, így például iparjogvédelmi, munkaügyi, munkavédelmi tanácsadás; fogyasztóvédelmi tájékoztatás; szakmai klubok, tagozatok munkájában ingyenes részvétel; az Európai Vállalkozásfejlesztési Hálózat szolgáltatásai; elektronikus újságok, hírlevelek; közbeszerzési tanácsadás; kamarai energetikai beszerzési közösség; szakképzési tanácsadás; innovációs tanácsadás – sorolta.”

Nem tudom Ön mit tapasztal ebből, én mondjuk csak annyit, hogy havonta kapok egy gagyi tördelésű, olvashatatlan reklámlevelet, amiben egy szerintem túlárazott konferenciát vagy képzést hirdetnek. Köszönöm meglennék nélküle is. A harmad stadionnyi pénzt meg szívesebben költeném más sportágak támogatására, vagy szociális lakás építésre, felsőoktetási ösztöndíjra, lélegeztető gépre és más egyéb huncutságra.

HA NEM IS ESIK JÓL, JAVASLOM, FIZESSE BE A DÍJAT.  KERÜLJE EL AZ INKASSZÓT VAGY AZ INGÓ ÉS INGATLAN VÉGREHAJTÁST!