A magyar vállalkozások jelentős része még mindig nem veszi elég komolyan a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségeket.

Hiába került az ellenőrzések fókuszába 2012-től ez a terület, sokan nem foglalkoznak vele. Van, aki azért mert nem is tud róla, mást az ezzel járó magas adminisztrációs költségek tartanak vissza, vagy egyszerűen csak nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ez nem is volt akkora gond ez idáig, viszont az idei évtől termékdíj ügyben is a NAV lett az illetékes. Márpedig mint azt többen is megtapasztalhatták a NAV nem viccel, ahol lehet ott kutakodik, ha talál büntet. Ráadásul egyre keményebben.


Nem célom a felelősség áthárítása és nem is szokásom, de azért ebben a történetben erősen hibásak az éppen aktuális kormányzatok is. Még a környezetvédelmi termékdíj bevezetésének kezdetén volt valamekkora tájékoztató sajtó kampány de azóta elült a dolog és nagy a kommunikációs csend. Mivel a termékdíj bevallását jellemzően a vámügynökségek végzik, (a rossz nyelvek szerint a számukra lett kitalálva, hogy az EU csatlakozást követően legyen miből megélniük) és nem a könyvelők, akivel elméletben rendszeresen találkozik az ügyfél, így nincs is róla naprakész információja. A könyvelők jellemzően annyit tudnak csak a dologról, hogy van ilyen bevallási kötelezettség. Mivel őket nem képzik erre és amúgy is nehezen tudnák érvényesíteni ezt a többlettudást és szolgáltatást a nyomott díjaikban, ezért nem is szívesen foglalkoznak vele. Valóban amennyiben nem fizet ezért külön az ügyfél úgy ez nem is az ő dolguk kéne, hogy legyen. Ettől függetlenül, vagy pont ezért, szerintem kutya kötelességük az ügyfelük figyelmét felhívni az esetleges termékdíj bevallási és fizetési kötelezettségükre.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legnagyobb bírságok a 2012. évet megelőző időszakokra születhetnek, főleg, hogy az elévülés ebben az esetben is őt év. rendszeres hiba, hogy a cégek úgy gondolják, azzal, hogy leszerződtek egy hasznosítást koordináló szervezettel, megfizették a rájuk kiszabott hasznosítási díjakat, minden termékdíj kötelezettségüket teljesítették. Ez sajnos nem így van! Egy-egy talán számunkra aprónak tűnő hiba – pl. újrahasználható csomagolás újrahasználhatóként való bejelentésének elmulasztása –  a NAV és a törvényalkotó szemében nem az, ezért akár 100 százalékos adóbírságot is kivethet.
 „No para!”
 Van egy jó hírem, ezek a bírságok egyszerű adminisztrációs kötelezettségek teljesítésével elkerülhetőek, visszamenőleg pótolhatóak.

Érdemes ezért átvizsgálni a még el nem évült időszakokat termékdíj szempontjából is. Tudom minden plusznak tűnő költség fáj, de még mindig kevésbé mint egy nem várt és ezért nem tervezhető büntetés költsége.