Diákmunka a nyári szünetben: így lehet diákokat dolgoztatni

A héten elkezdődött a vakáció a nyaralás és a diákmunka szezonja. Mindenkinek az, az érdeke, hogy a törvények betartásával alkalmazza a diákokat. A NAV kiemelten odafigyel erre a szezonális tevékenységre és szabálytalanság esetén röpködhetnek a százezres büntetések.


A törvények szerint a tizenhatodik életévét betöltött személy lehet munkavállaló. Ettől el lehet térni az iskolai szünet alatt. A tizenötödik életévét betöltött tanulók esetében, amennyiben azok nappali rendszerű képzés keretében folytatják tanulmányaikat.

Mindenképpen szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása a munkaszerződés megkötéséhez, illetve módosításához.
MINDEN ESETBEN SZÜKSÉGES AZ ÍRÁSBELI MUNKASZERZŐDÉS!
Amiből egy példánynak a munkavégzés helyszínén kell lennie.

A KISEGÍTŐ CSALÁDTAG INTÉZMÉNYE MEGSZÜNT!

Ráadásul nem is az idei évtől, hanem már évekkel ezelőtt. Ebből adódóan nem lehet a gyereket csak úgy bezavarni a pult mögé, a családi kisvállalkozás keretén belül. Vele is szigorúan szerződést kell kötni és be kell jelenteni. Szülőként az a tapasztalatom,hogy nem is árt a szerződés, mert mind a gyermek mind a szülő másként emlékezik a kettőjük közti szóbeli megállapodásra.

A fiatal munkavállalóval nem lehet éjszakai munkát végeztetni, illetve nem rendelhető el a számára rendkívüli munkaidő, mégy indokolt esetben sem. A napi munkaidő maximum nyolc óra lehet, a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét pedig össze kell számítani. A fiatal számára maximálisan egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni.

Fiatal munkavállalók esetén négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább 30 perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén pedig legalább 45 perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

A napi munka befejezése és a másnapi munka megkezdése között legalább tizenkét óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani (ennek mértéke az általános szabályok szerint 11 óra).

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás nem alkalmazható esetükben, ahogy az az Mt. szerinti rendelkezés sem, miszerint egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkavállalónak hetenként legalább negyven órát kitevő és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is biztosítható.

Fontos tudni, hogy teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a diák munkavállalókat is megilleti legalább a mindenkori minimálbér összege. Alkalmazásuk esetén semmiféle járulék kedvezmény sem érvényesíthető, tehát a nyári diákmunkás ugyan annyiba kerül, mint egy már gyakorlattal rendelkező felnőtt munkavállaló.