A szektorodra szakosodott Könyvelő a Te IT Vállalkozásod “Legjobb Barátja”

 

Hogy megtudjuk, hogyan számolhatóak el hatékonyan az irodabérlettel és egyébb szükséges szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások, olvass tovább!

it szektor adotanacsadas

Üdvözöljük azokat az IT szektorban tevékenykedő vállalkozókat, akik az üzleti sikert látják az innovációban és a technológia területén. Ahhoz azonban, hogy valóban kiemelkedjenek a versenytársak közül, fontos, hogy a pénzügyek terén is hatékonyan és pontosan működjenek. A könyvelés és az adózási kötelezettségek jelentős kihívásokat jelenthetnek, különösen akkor, ha a könyvelés területen nem vagyunk szakértők. Ezért szeretnénk megosztani veletek néhány értékes információt és tippeket az adó optimalizált költségelszámolás területén, hogy ti arra fókuszálhassatok, ami számotokra a legfontosabb, az üzleti növekedésre.

 

  1. Irodabérlet és -felszereléssel kapcsolatos kiadások:

 

Irodabérlet és -felszerelés

Az irodahelyiség bérlésével kapcsolatos minden költség adólevonásra jogosult költségnek minősül. Ez vonatkozik például a bérleti díjra, a rezsire, az internet- vagy telefondíjra. Hasonló szabályok vonatkoznak a co-working iroda igénybevételére is, ami meglehetősen általános gyakorlat, különösen akkor, ha éppen most kezdi a vállalkozását.

 

Az informatikai szakmában az is elterjedt, hogy saját lakásban dolgoznak. Természetes személyként működő vállalkozók. gyakran gyakorolják az üzleti tevékenység céljára szolgáló lakásrész és a lakórész elkülönítését. Igaz, ez lehetővé teszi, hogy a lakásfenntartás költségeinek egy részét levonható költségként beszámítsák, de az ingatlanadó kulcsának drasztikus emelésével is járhat. Ezért nagyon óvatosnak kell lennie az ilyen típusú döntések meghozatalakor.

 

Ehhez érdemes egy megbízható könyvelővel dolgozni, aki jártas az IT szektor sajátosságaiban (pl magánszemélytől történő iroda bérlés) és érti az irodabérlettel és -felszereléssel kapcsolatos költségeket. Egy jó kommunikációval rendelkező könyvelő segít elkerülni a hibákat és maximalizálni a költséghatékonyságot.

 

  1. Gépkocsival kapcsolatos kiadások:

 

Amikor saját vállalkozást vezet, gyakran elengedhetetlen egy autó. Például előfordulhat, hogy el kell utaznia az ügyfélhez, hogy meghatározza az Ön által tervezett webhely, program vagy alkalmazás részleteit.

 

Ha autót használ egy vállalkozás működtetésére, az olyan költségeket generál Önnek, amelyeket az adóból levonható költségek közé sorolhat. Igaz, hogy az adószabályok szerint nem mindig tudja ezeket teljes egészében levonható költségként beszámítani, de kisebb-nagyobb mértékben csökkenthetik az adófizetési kötelezettségét. Nem csak autót használhat, hisz előfordul, hogy repülővel vagy vonattal kényelmesebb vagy célszerűbb utazni, ennek a költségei is elszámolhatóak megfeklelő adminisztráció mellett. Sokakban felmerül a saját autó vs. bérlés kérdés is, illetve ha saját autó (motor, robogó, e-bike) akkor az milyen pénzügyi konstrukcióban kerüljön be a vállalkozás könyveibe. Hogy a legjobb elszámolni?

A könyvelő segítséget nyújthat a közlekedéssel kapcsolatos kiadások pontos meghatározásában és elszámolásában, beleértve az üzemanyagot, menetjegyeket, a karbantartást, a biztosítást és a járművek értékcsökkenését. Ezzel maximalizálhatjuk az adóelőnyöket és csökkenthetjük a felesleges költségeket.

 

  1. Szoftverekkel kapcsolatos kiadások:

 

Az IT vállalkozások működéséhez elengedhetetlen szoftvereket használnak. Ezek a szoftverek gyakran jelentős költségeket vonhatnak maguk után. Fontos, hogy a könyvelés során helyesen kezeljük ezeket a kiadásokat, például a szoftverek beszerzési és karbantartási költségeit. A speciális szoftverek esetében érdemes szem előtt tartani, hogy ezeknek szorosan kapcsolódniuk kell az Ön vállalkozásához. Hisz amikor licencet vásárol a munkájához használt szoftverhez, a tranzakció értékét beleszámíthatja a költségekbe.

Egy tapasztalt könyvelő segítséget nyújthat a szoftverekkel kapcsolatos kiadások nyomon követésében és elszámolásában, valamint az adózási előnyök kiaknázásában.

 

  1. Könyvek és szakkiadványokkal kapcsolatos kiadások:

 

Az IT szektorban a folyamatos tanulás és a szakmai fejlődés elengedhetetlen a versenyképesség szempontjából. A könyvek és szakkiadványok beszerzése a legjobb forrásokból fontos lehet az új technológiák és trendek megismeréséhez. Ezen kiadások kezelése és dokumentálása a könyvelés során külön figyelmet igényel, hogy a vállalkozás az esetleges NAV vizsgálatok során ne váljon támadhatóvá. A jól tájékozott könyvelő segítséget nyújthat az ilyen kiadások, dokumentálásában, számvitelében és a megfelelő adólevonások jogszerűségének alátámasztásában.

 

  1. Hardwerekkel kapcsolatos kiadások:

 

A laptop vagy asztali számítógép nélkülözhetetlen az IT-iparban működő vállalkozás működtetéséhez. Ezért ezek beszámítása az adóból levonható költségek közé nyilvánvaló, és nem okozhat problémát. A táblagép, okostelefon, nyomtató, szkenner vagy egyéb, munkáját javító berendezés vásárlása sem kelthet kétséget. Más a helyzet egy tévékészülék, sztereó rendszer vagy kamera esetében, mivel ezek birtoklása és az informatikai tevékenység vezetése között nehéz teljesen egyértelmű kapcsolatot találni. Ezért az adóból levonható költségek közé történő beszámítási kísérletek meglehetősen kockázatosak lehetnek, amennyiben az ön könyvelője nem elég felkészült és kreatív ilyen téren. Alapból a legtöbb ilyen ügyletre van megoldás csak jól kell leadminisztrálni, hogy egy esetleges NAV ellenőrzésnél védhető legyen.

 

  1. Tanfolyamok és képzésekkel kapcsolatos kiadások:

 

Az IT szektor gyors ütemű változása miatt a vállalkozásoknak folyamatosan lépést kell tartaniuk a legújabb technológiákkal és trendekkel. A tanfolyamok és képzések segíthetnek a csapat szakmai fejlődésében és a versenyelőny megszerzésében. A tanfolyamokon és képzéseken való részvétellel kapcsolatos költségek általában sok vitát váltanak ki.

Az adórevizorok gyakran nem akarják megengedni, hogy levonhatóak legyenek, mert személyesnek tartják őket. Nagyon sokszor problémás annak bizonyítása, hogy egy adott tanfolyamon megszerzett tudás szükséges egy cég működtetéséhez.

 

Tegyük fel, hogy Ön programozó, aki remekül érzi magát a .NET háttérprogramjának létrehozásában. Legújabb ügyfele azonban egy meglehetősen összetett projektet ajánlott fel Önnek, amelyhez frontend tudásra is szüksége lesz. Tehát jelentkezik egy képzésre, hogy kiegészítse tudását ezen a területen. Ilyen helyzetben megpróbálhatja az ezzel kapcsolatos költségeket az adóból levonható költségek közé sorolni. Úgy tűnik, az adóhatóságnak ilyen helyzetben nem lehetnek fenntartásai. Sajnos minden helyzetnek lehetnek olyan részletei, amelyek megváltoztathatják egy adott költség minősítését, a revizorok önkényes döntései is befolyásolhatják ezek minősítését. Ha ilyen helyzetben szeretné biztonságban érezni magát, és adóvédelem alá kerülne, egyéni adómegállapítási kérelmet nyújthat be a Nemzeti Adóinformáció Igazgatójához. A könyvelő feladata, hogy a tanfolyamok és képzések költségeit helyesen kezelje a könyvelés során, egyéni adómegállapítási kérelmet nyújtson be, valamint sikeresen képviselje a vállalkozást az adóvizsgálatokon.

 

  1. Online szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások:

 

Évről évre nő az online szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozók száma. A tevékenységek rajtuk keresztüli támogatása számos tagadhatatlan előnnyel jár. Először is, viszonylag alacsony költséggel biztosítja a gyors fejlődést. Számos online szolgáltatás ingyenesen elérhető. A fejlesztési folyamat egyszerűsítéséhez azonban fizetős eszközökre lehet szüksége. Például a GitHub, a Bitbucket vagy az Adobe fizetős üzleti csomagokat kínál. A kapcsolódó kiadásokat adólevonható költségnek minősítheti, feltéve, hogy azokat ténylegesen üzleti tevékenysége részeként használja fel. Az online szolgáltatások magáncélú vásárlása lehetetlenné teszi azok adóból levonható költségként való kezelését. Ebben az esetben is nagy feladat hárul a könyvelőjére, hogy önnel egyeztetve segítsen eldönteni az adott szolgáltatás elszámolható a vállalkozás működtetéséhez szükséges költségként vagy sem.

 

 

Egy jól kommunikáló könyvelővel való együttműködés számos előnyt biztosít az IT vállalkozások számára. Először is, segít megbízhatóan és pontosan kezelni a pénzügyeket, minimalizálva a hibák és a büntetések kockázatát. Másodszor, az IT szektor sajátosságait ismerve képesek vagyunk személyre szabott megoldásokat nyújtani, amelyek maximálisan kihasználják az adózási és könyvelési előnyöket, szükség esetén képviselünk a NAV vizsgálatokon és minden tanácsot megadunk ahhoz hogy a megfelelő  adminisztrációnak köszönhetően támadhatatlan legyen a vállalkozásod. Harmadszor, hatékony kommunikációnk révén mindig rendelkezésre állunk, hogy válaszoljunk kérdéseikre és segítsünk a pénzügyi döntések meghozatalában.

 

Tehát, ha IT vállalkozásod van, és a könyvelés és az adózás terén tapasztalsz kihívásokat, itt az ideje, hogy egy megbízható könyvelővel dolgozz együtt. Ne hagyd, hogy a pénzügyi és adózással kapcsolatos feladatok elvonják figyelmedet az üzleti növekedésről. Hívd most az OPTICON Könyvelőirodát, hogy időpontot foglalj egy személyes online vagy offline konzultációra. Ismerj meg minket és fedezd fel, hogyan tudunk segíteni neked az adózási és könyvelési feladatok hatékony kezelésében. Az online technológiáknak köszönhetően számunkra mindegy melyik városban vagy országban működteted a magyar adószámos vállakozásodat.  Ne vesztegess további időt és energiát a pénzügyekre, bízd ezeket ránk, hogy te fókuszálhass arra, amit a legjobban szeretsz és ahol igazán sikeres vagy – az IT vállalkozásodra!

Vélemény, hozzászólás?