Téged is érint, hogyan alakulnak 2023-ban a könyvelési díjak? Az üzleti élet szerves részét képezi a könyvelés. Ha tehát vállalkozást vezetsz, vagy könyvelői szolgáltatást veszel igénybe, érdemes az árakról tájékozódnod, hogy megfelelően tervezhesd pénzügyeidet.

 

Rengeteg pénzt megspórolhatsz, ha tisztában vagy a könyvelési díjakkal 

Ahogy haladunk előre az időben, úgy változik és fejlődik a könyvelő szakma is. A 2023-as év sem jelent kivételt. Jelenleg is tapasztalhatók változások a könyvelési szolgáltatások területén és ezeknek a hatása a könyvelési árakon is érezteti magát.

 

Miért bízd könyvelőre a vállalkozásod könyvvezetését? 

Sokaknak furcsa lehet a kérdés, mert kire másra bízná ezt a komplex munkát? Viszont, sajnos sokan vannak, akik saját maguk, vagy családtagjuk segítségével oldják meg ezt a sokrétű feladatot. Hiszen csábító lehet a könyvelés árakból lefaragni.

Nézzünk meg néhány példát, hogy miért van szükséged külső könyvelőre, miért tekints erre a szakmára pozitívan:

Arra mindenképp figyelj, hogy amennyiben az üzleti évet megelőző két üzleti év éves nettó árbevétel átlaga meghaladja a nettó 10 millió forintot, akkor jogszabályi előírás, hogy a könyvviteli feladatokat regisztrált mérlegképes könyvelő végezze.

magyar könyvelés árak

 

Miért annyi a könyvelési díj amennyi? Milyen tényezők befolyásolják a könyvelési szolgáltatások díjait? 

Számos különböző tényező befolyásolja a könyvelési díj összegét. Függ a könyvelőiroda által nyújtott szolgáltatások színvonalától, a munka mennyiségétől és bonyolultságától, illetve a könyvelők tapasztalatától és szakértelmétől.

Emellett a könyvelőirodák általános működési költségei, a szükséges irodai eszközök és szoftverek beszerzése és karbantartása is befolyásolja a könyvelés díját.

 

Milyen könyvelési szolgáltatót válassz, hogy azt kaphasd a pénzedért, amit elvársz? 

Többféle könyvelő típus áll rendelkezésedre, az egyszemélyes könyvelőktől, a néhány tagot foglalkoztató irodákon át, egészen akár a 20 fő fölötti irodákig. Ahhoz, hogy a legjobb könyvelőt válaszd, érdemes megnézni, hogy melyik forma számodra a legmegfelelőbb. Hiszen ezek eltérő szolgáltatásokat kínálnak és más árakat alkalmaznak.

 

Más főállás mellett mellékkiegészítésként könyvelést vállaló 

Egy mellékállásban dolgozó könyvelő csak korlátozott mennyiségű időt tud ügyfeleire szánni. Számodra olcsó lesz, mert ő is tudja, hogy nem várhatsz el minőségi szolgáltatást munkájáért. 

Mivel ő főállásban máshol dolgozik, ő egy nagyon nehezen elérhető könyvelő. Munkaidőben nem fogja tudni felvenni a telefont. Otthon pedig várja a család. Így túlhajszolt, nincs ideje követni a jogszabályi változásokat, talán még a határidő tartása sem mindig sikerül neki.

Általában csak egyszerűbb könyvelési feladatokat vállal egyszemélyes, vagy kisebb vállalkozásoknak, mivel ideje és tapasztalata sincs nagyobb cégekre.

 

1 vagy 2 fős könyvelőirodák 

Az 1 vagy 2 fős könyvelőirodákban dolgozó könyvelők gyakran túlhajtottak, ugyanis sok ügyfelet kell vállalniuk ahhoz, hogy elegendő bevételt tudjanak termelni, melyek fedezik a költségeiket és bérüket. 

Ez azt jelenti, hogy kevesebb idő áll rendelkezésre egy-egy ügyfélre, ami csökkentheti a munka minőségét, növelheti a hibák kockázatát.

Mivel egyedül, vagy másodmagával dolgozik, így nincs ideje, mert vagy telefonál, vagy e-mailezik, vagy, ha továbbképzésen van, akkor két napig nem elérhető.

 

3-15 fős közepes könyvelőirodák 

A 3-15 fős könyvelőirodák jellemzően rugalmasabbak és személyre szabottabb szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek, mivel kevesebb partnerük van, mint a nagyobb könyvelőirodáknak.

Jó szervezés mellett jut idő szakmai továbbképzésekre, könnyen megoldható a szabadságolás alatti helyettesítés. Van, aki felvegye a telefont és válaszoljon az e-mailekre. Nem úgy, mint az egy-két fős irodák esetében.

Rendszerint nagyobb szakértelmet kívánó feladatokat is ellátnak, például adótanácsadás, bérszámfejtés, kontrolling. Illetve, egyéb kiegészítő szolgáltatásokban is tudnak segíteni, mint például banki kapcsolat keresése, pályázatfigyelés és pályázatírás.

Általában a legjobb ár-érték arányt biztosítják, hiszen minőséget és odafigyelést kapsz a pénzedért.

 

15 fő fölötti nagy könyvelőirodák 

A 15 fő fölötti könyvelőirodák általában szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtanak, nagyobb szakértői csapattal rendelkeznek.

A nagyobb irodák általában magasabb árakat kérnek szolgáltatásaikért, mivel fent kell tartaniuk a középvezetői szintet is.

Érdemes figyelembe venni, hogy a nagyobb irodákban kidolgozott folyamatok vannak bevezetve, így az ügyintézés folyamata kevésbé személyre szabott.

könyvelő díjak budapest

 

8 fontos szempont, hogyan válassz megfelelő könyvelőt 

Az üzleti siker érdekében elengedhetetlen fontosságú, hogy a megfelelő könyvelőt válaszd. Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb szempontokat, amelyek segítenek a legoptimálisabb döntést meghozni.

 

Magas – alacsony könyvelő ár: pro-kontra 

Mind a magas, mind az alacsony könyvelő áraknak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért könyvelő választáskor fontos alaposan mérlegelni az üzleti igényeket és lehetőségeket.

 

Milyen kockázatokkal járhat, ha olcsóbb könyvelői szolgáltatásokat választasz? 

Az olcsóbb szolgáltatások általában alacsonyabb minőségűek, illetve hiányzik a megfelelő szaktudás és tapasztalat. Így felmerülhetnek hibák, vagy mulasztások a könyvelés során, ami adóhatósági bírságokhoz vezethet.

 

Milyen előnyökkel járhat, ha magasabb áron veszed igénybe a könyvelői szolgáltatásokat? 

A magasabb árak általában magasabb minőségű szolgáltatásokat és nagyobb szakértelmet, tapasztalatot biztosítanak. Illetve, ezek a szolgáltatók magasabb szintű adózási tanácsadást is tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek segítenek megérteni az adózási előírásokat, javaslatokat tesznek a költségcsökkentésre és segítenek optimalizálni az adóterheket.

köyvelő ár

 

Mennyibe kerül, hogy vállalkozásod adózási szempontból is hatékony legyen?

A könyvelés árak eltérhetnek az adott régiótól függően is, viszont az általánosságban elmondható, hogy havi fixes, projektáras, vagy óradíjas díjszabás szerint alakulnak. Ebből nagyon magas a havi fix könyvelési díj alkalmazásának aránya.

A könyvelők által kért óradíjak nagyon változatosak. Körülbelül 10.000 forintos összegtől indulnak és akár még 60.000 forint feletti összeggel is találkozhatunk.

Számos könyvelő iroda az árazás során nem különbözteti meg az egyéni vállalkozókat, Kft.-ket, vagy Zrt.-ket, hanem inkább a forgalom és a könyvelési tételek száma alapján határozzák meg a díjakat.

Több könyvelő iroda eltérő díjszabást alkalmaz a KATA-s és az átalányadózó vállalkozók számára nyújtott könyvelési szolgáltatások esetében. Az áfamentes KATA-sok esetében a könyvelők legalább 15.000 forintos minimális havidíjat számolnak fel a szolgáltatásaikért. Ez alatt nem kifizetődő számukra a munka, illetve, csak nagyon erős kompromisszumok árán, aminek Te is fogod látni a kárát. 

Ezzel szemben, az áfamentes átalányadózó vállalkozóknál a minimális havonta fizetendő könyvelési díj magasabb, általában legalább havi 20.000 Ft. Az áfás KATA-s vállalkozók havonta átlagosan 20-25.000 forintot fizetnek a könyvelési szolgáltatásért, míg az áfás átalányadózóknál ez az összeg általában legalább 25.000 Ft.

Egy Kft. könyvelési díja havi nettó 35.000 Ft-nál kezdődik, de ez az ár max. havi 30-40 könyvelési tételre vonatkozik. Aki ennél olcsóbban vállalja el a könyvelést, az erős kompromisszumokat kell, hogy kössön a szakmaiság terén.

A könyvelők által nyújtott bérszámfejtési szolgáltatások havi szinten 3.200 és 6.000 forint/fő közötti árkategóriában mozognak. 

Külön díjak kerülhetnek felszámolásra egyedi esetek, például késve küldött könyvelési anyag, évközi beszámoló készítés, vállalkozás elindítása, vagy munkavállaló ki-beléptetése esetén.

 

Neked mennyit ér meg, hogy rendben legyen a könyvelésed? 

Ha azt szeretnéd, hogy vállalkozásod ne csak törvényes, hanem adózási szempontból hatékony is legyen, akkor nem érdemes olcsó könyvelői szolgáltatást igénybe venni. Hiszen, néha az olcsónak tűnő megoldások valójában hosszú távon drágábbak lehetnek.

Az alacsonyabb árak rövid távon ugyan vonzónak tűnhetnek, de az olcsóbb megoldások általában alacsonyabb minőséget képviselnek, amely hosszú távon nagyobb költségekhez vezethetnek.

Nem kérdés tehát, hogy a vállalkozásod sikeréhez elengedhetetlen egy mindig elérhető, megbízható, precíz könyvelő csapat!

Tegyél velünk egy próbát:
https://konyvelovaltas.opticont.hu/

 

konyvelés árak

Képek: Pexels, Unsplash

Vélemény, hozzászólás?