Mi történik ha rosszul választunk könyvelőt?

Ha rosszul választunk könyvelőt, az számos káros hatással lehet a vállalkozásra. Néhány példa:

 

 1. Pontatlanságok és hibák: Ha a könyvelő nem megfelelően végzi a munkáját, akkor az vezethet pontatlanságokhoz és hibákhoz az adóbevallásokban és a pénzügyi kimutatásokban. Ez problémákat okozhat a vállalkozás adózásában, valamint az adóhatóságokkal való kapcsolatban is.
 2. Késett határidők: Ha a könyvelő nem tartja be a határidőket, az szintén káros hatással lehet a vállalkozásra. Ha például az adóbevallások vagy más fontos dokumentumok elküldése késik, az szankciókat, büntetéseket, késedelmi díjakat vagy egyéb pénzügyi veszteségeket okozhat.
 3. Hiányos adatvédelem: A könyvelő az üzleti adatokat kezeli, és hozzáférhet az üzleti bankszámlákhoz és más bizalmas információkhoz is. Ha nem megfelelően védi ezeket az adatokat, akkor az vezethet adatlopáshoz vagy más biztonsági problémákhoz, amelyek káros hatással lehetnek a vállalkozásra és az ügyfelekre.
 4. Időpazarlás: Ha a könyvelő nem hatékonyan dolgozik, akkor az idő- és pénzveszteséggel járhat a vállalkozás számára. Például, ha a könyvelő rendszeresen késik az ügyintézéssel, az azt jelenti, hogy a vállalkozás munkatársainak több időt kell fordítaniuk a pénzügyi ügyek intézésére, ami az üzleti tevékenység többi területén okozhat problémákat.
 5. Ha a könyvelő rossz-hibás adatokat ad a vállalkozás vezetőinek, akkor azok törvényszerűen rossz gazdasági döntéseket fognak hozni. Ami akár a vállalkozás csődjéhez is vezethet.

 

 

Ebből látszik hogy s könyvelő választása nagy felelősséggel jár, mivel a könyvelő a vállalkozás pénzügyi adatainak kezeléséért felelős. Az üzleti döntések meghozatala számos tényezőtől függ, és a pénzügyi adatok nagyon fontosak a helyes döntések meghozatalához. Ha a könyvelő hibázik vagy rosszul kezeli a pénzügyi adatokat, az jelentős károkat okozhat a vállalkozásnak, beleértve a veszteséget, a büntetést és akár a jogi problémákat is.

Ezenkívül a könyvelőnek fontos szerepe van a pénzügyi dokumentáció és adóbevallások előkészítésében és benyújtásában is. Ha a könyvelő hibázik vagy nem adja be időben az adóbevallásokat, az szintén jelentős következményekkel járhat, beleértve a büntetést és a jogi problémákat is.

Tehát, ha olyan könyvelőt választunk, akiben megbízunk, aki magasan képzett és szakmailag felelős, akkor biztosak lehetünk abban, hogy pénzügyeink jó kezekben vannak, és a vállalkozásunk megfelelően működik. Ezért nagyon fontos, hogy gondosan megválasszuk a könyvelőnket, és csak olyan szakembert bízzunk meg a pénzügyeink kezelésével, aki az elvárásainknak megfelelően tudja végezni a munkáját.

 

 

Milyen szempontok alapján válasszunk könyvelőt?

 

A könyvelő választásánál fontos figyelembe venni az alábbi szempontokat:

 1. Tapasztalat és szakértelem: Keresse meg azokat a könyvelőket, akik rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel az Ön vállalkozásának méretéhez és iparági szegmenséhez. Kérdezze meg, milyen ügyfeleket szolgáltak ki korábban, és kérjen referenciákat.
 2. Mindenképpen ellenőrizze le, hogy rendelkezik-e mérlegképes regisztrávóval!
 3. Kommunikációs képességek: Fontos, hogy olyan könyvelőt válasszon, akivel kényelmesen tud kommunikálni, és aki könnyen elmagyarázza a pénzügyi kérdéseket. A jó kommunikációs képességek segítenek abban, hogy hatékonyan együtt tudjanak dolgozni a pénzügyi kérdések megoldásában.
 4. Megbízhatóság: A könyvelő olyan személy, akit megbízható és aki betartja az ígéreteit. Kérdezze meg az általuk használt eljárásokról és rendszerekről, hogy milyen garanciákat kínálnak a pontosságra és a határidőkre vonatkozóan. Mindenképpen győtődjön meg arról, hogy rendelkezik megfelelő fedezetet biztosító könyvelői felelősség biztosítással!
 5. Ár: Az árak nagyban változhatnak a könyvelők között, ezért fontos, hogy tisztában legyen a szolgáltatások áraival. Ellenőrizze, hogy a könyvelői díjak átfogják-e az összes szükséges szolgáltatást, és kérdezze meg, hogy a díjak függnek-e a vállalkozás méretétől vagy az adatok bonyolultságától.
 6. Adózási ismeretek: A könyvelőnek alapos ismeretekkel kell rendelkeznie az adózásról és az adózási előírásokról. Ez segít abban, hogy hatékonyan kezelje az adóbevallásokat és adózási kérdéseket, és hogy megakadályozza a büntetéseket vagy az adózásból származó problémákat.
 7. Technológiai ismeretek: Ma már az üzleti világ nagy része digitalizált, így fontos, hogy a könyvelőnek megfelelő technológiai ismeretekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hatékonyan kezelje a pénzügyi adatokat és az adóbevallásokat. Kérdezze meg, hogy milyen könyvelői szoftvereket használnak, és hogy milyen egyéb technológiai megoldások állnak rendelkezésre a pénzügyi adatok hatékony kezeléséhez, tárolásához.

 

Mi a könyvelő és mi az ügyfél felelőssége?

A könyvelő és az ügyfél felelőssége közös az üzleti folyamatok pénzügyi részének kezelése tekintetében.

 

 

A könyvelő felelőssége:

 1. Mi a könyvelő felelőssége az adóbevallások elkészítésénél? A könyvelőnek kötelessége elvégezni az adóbevallásokat, biztosítani azok pontosságát és időbeni benyújtását. A könyvelő felelőssége az adóbevallások helyessége miatt is felmerülhet.
 2. Milyen felelőssége van a könyvelőnek az adóellenőrzés során? A könyvelőnek kötelessége együttműködni az adóhatósággal, és biztosítani, hogy az adóbevallások helyesen kerüljenek elkészítésre. Ha az adóhatóság hibákat vagy hiányosságokat talál, a könyvelő felelőssége lehet ezek orvoslása.
 3. Hogyan felel a könyvelő, ha hibás adatokat szolgáltat? A könyvelőnek felelőssége van a pontatlan vagy hamis adatok jelentése miatt, és akár jogi következményei is lehetnek.
 4. Ki felelős, ha a könyvelő elmulasztja a határidőket? A könyvelőnek felelőssége van az időbeni határidők betartása, és ha elmulasztja, az ügyfélnek lehetnek pénzügyi és jogi következményei.
 5. Hogyan felel a könyvelő, ha hibás könyvelési módszert alkalmaz? A könyvelőnek felelőssége van a megfelelő könyvelési módszer alkalmazása, és ha hibás módszert alkalmaz, az ügyfélnek lehetnek pénzügyi és jogi következményei.
 6. Ki felelős, ha a könyvelő elmulasztja a könyvelési feladatokat? A könyvelőnek kötelessége időben elvégezni a könyvelési feladatokat, és ha elmulasztja, az ügyfélnek lehetnek pénzügyi és jogi következményei.

 

Az ügyfél felelőssége:

Az ügyfélnek is van felelőssége a könyvelőjével szemben, az alábbiakban összefoglalom a feltett kérdések alapján a vállalkozó felelősségét a könyvelőjével szemben:

 1. Hogyan kell biztosítani, hogy a könyvelőnek megfelelő információi legyenek az adóbevallások elkészítéséhez? Az ügyfélnek kötelessége biztosítani a könyvelőnek az összes releváns információt az adóbevallások elkészítéséhez. Ha az ügyfél elmulaszt információkat szolgáltatni, az következményekkel járhat az adóbevallások pontossága és időbeni benyújtása szempontjából.
 2. Hogyan lehet ellenőrizni a könyvelő által végzett munkát? Az ügyfélnek kötelessége ellenőrizni a könyvelő által végzett munkát, és biztosítani, hogy az megfelelően dokumentálva és következetesen végezve legyen.
 3. Hogyan lehet meggyőződni arról, hogy a könyvelő időben benyújtja az adóbevallásokat? Az ügyfélnek kötelessége időben ellenőrizni a könyvelő által benyújtott adóbevallásokat, és biztosítani, hogy azok időben és helyesen kerüljenek benyújtásra.
 4. Mi a teendő, ha az adóhatóság hibákat vagy hiányosságokat talál az adóbevallásokban? Az ügyfélnek kötelessége együttműködni a könyvelővel és az adóhatósággal, és biztosítani, hogy a hibákat és hiányosságokat azonnal orvosolják.
 5. Ki felelős, ha az ügyfél nem nyújtja be időben az adóbevallásokat? Az ügyfélnek felelőssége van az időbeni adóbevallások benyújtásához szükséges dokumentumok határidőre történő átadásában, és ha elmulasztja, lehetnek pénzügyi és jogi következményei.
 6. Milyen felelőssége van az ügyfélnek az adóellenőrzés során? Az ügyfélnek kötelessége együttműködni az adóhatósággal és a könyvelővel az adóellenőrzés során, és biztosítani, hogy az adóbevallások helyesen kerüljenek elkészítésre.

 

Összeségében az ügyfélnek szorosan együtt kell működnie a könyvelővel az adózási és könyvelési kérdésekben, és biztosítania kell, hogy minden szükséges információ rendelkezésre álljon az adóbevallások és az adóhatósági nyilvántartások elkészítéséhez. Ha az ügyfél elmulasztja teljesíteni a felelősségét, az súlyos következményekkel járhat az adózási és pénzügyi helyzetre.

Mindkét félnek együtt kell működnie annak érdekében, hogy biztosítsa a pontos és időbeni adatokat, a megfelelő adózást és az üzleti könyvelés hatékonyságát. Az ezzel kapcsolatos határidőket a könyvelési szerződésnek kell tartalmaznia. Részletes és Irásbeli szerződés nélkül soha ne bízzon meg egy könyvelőt a vűllalkozása könyvelésével. A könyvelőnek jogi és etikai kötelességei is vannak, hogy megbízható, szakmai színvonalú szolgáltatást nyújtson az ügyfél számára. Az ügyfélnek pedig az a felelőssége, hogy megfelelően és időben biztosítsa az adatokat és dokumentumokat, valamint ellenőrizze a könyvelő által végzett munkát. Ez utóbbi sokakban kelthet most megdöbbenést, mivel úgy gondolják azért fizetnek, hogy ez ne az ő gondjuk legyen. Azzal, hogy ön megbíz valakit egy feladat elvégzésével, nem a felelősség 100%-t  hárítja át csak a munka elvégzését.

 

Hogyan ellenőrizzem a könyvelőmet?

 

Az alábbiakban található egy általános ellenőrzési lista a könyvelő munkájának ellenőrzéséhez:

 

 1. Ellenőrizze az összes számla, nyugta és egyéb pénzügyi dokumentum meglétét és pontosságát. Ha valami hiányzik arról a könyvelő köteles havonta tájékoztatni az ügyfelet.
 2. Vizsgálja meg az adóbevallások és adófizetések időben történő benyújtását és rendezését. Ezt az ügyfélkapuja segítségével meg tudja tenni, csak havi 10 percet igénylő feladat.
 3. Ellenőrizze az éves beszámoló és mérleg pontosságát és teljességét. Ebben kérje a könyvelő közreműködését.
 4. Vizsgálja meg az esetleges hiányosságokat a könyvelésben.
 5. Ellenőrizze a bankszámlakivonatok és pénzügyi kimutatások pontosságát és teljességét.
 6. Ellenőrizze az esetleges költségvetési eltéréseket és figyelje az esetleges költségcsökkentési lehetőségeket.
 7. Ellenőrizze a könyvelő által előkészített pénzügyi kimutatások és jelentések pontosságát és teljességét.
 8. Az ellenőrzések gyakorisága az üzleti tevékenység típusától, összetettségétől, valamint az ügyfél egyéni igényeitől függ. Az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy bármikor ellenőrizze a könyvelő munkáját, és biztosítani a pontosságot és a teljességet.

 

A fentiekben leírt ellenőrzési feladatok havi szinten összesen 2 órát vesznek csak igénybe!

Ha bármilyen aggodalma van a könyvelőjével kapcsolatban, ne habozzon megbeszélni vele az aggályait, vagy érdemes lehet másik szakemberrel dolgozni. Az üzleti folyamatok pénzügyi részének kezelése fontos a vállalkozás számára, ezért fontos, hogy megbízható, szakértő könyvelővel dolgozzon együtt.

 

Kiemelt kép forrása: pixabay – Andrea Piacquadio

Vélemény, hozzászólás?