Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba! Sokszor és sok helyen lehet olvasni az online könyvelésről.
Úgy látszik még sem tiszta mindenki számára mi is ez valójában, és itt nem csak a vállalkozókra gondolok, hanem a szolgáltatókra is.Mit is jelent ez valójában, kinek és miért hasznos az online könyvelés?
Mit jelent valójában az online könyvelés?

A vállalkozó a számláit a lehető legegyszerűbb módon, digitalizált formában juttatja el a könyvelést végző személynek.

legegyszerűbb mód alatt azt kell érteni, hogy beteszi az irodájában található ipari teljesítményű nyomtató-fénymásoló-szkenner gépbe. (ilyen berendezést havi nettó 6900 forinttól tud nálunk bérelni) Beállítja az egyenkénti lap beolvasás funkciót illetve azt a mail címet ahova a számlákat el szeretné küldeni. Ez nagyjából egy perc alatt megoldható. A szkenner percenként 20 oldalt tud beolvasni, azaz egy átlagos napi 10-20 számla forgalmú cégnél ez a folyamat maximum 3 percet kell, hogy igénybe vegyen. Ha hetente küldik akkor heti max 15 percet. A folyamat végén a számlák már is a könyvelőnél vannak. Ha nincs ilyn nagy teljesítményű gépe, akkor a kisebb teljesítményű asztali szkenner is megfelel a célnak de lényegesen több időt fog igénybe venni, ezért javasoljuk egy ipari gép bérlését, ezzel a nyomtatási költsége is le tud csökkeni 2 Ft/lapra.
Az átküldött számla mennyiséget az online könyvelés technológiájával 24-48 órán belül felkönyvelik. Az ön cégének az így aktualizált adatait egy internetes felületen a saját jelszóval védett fiókjában tudja megtekinteni. Mivel a felület internetes így bárhonnan, bármikor elérhető okos telefonon, tableten, notbookon keresztül. A bankszámla kivonatát automatikusan le tudja kérni a könyvelő, amennyiben betekintési hozzáférést biztosít a számára.

A cégével kapcsolatos minden fontos információt naprakészen el tud érni.

De mik is ezek az információk?:

• a vevők listája

• a ki nem fizetett vevő számlák listája korosítva (lejárati dátum szerint kategorizálva)
• a szállítók listája
• a ki nem fizetett szállítók listája korosítva (lejárati dátum szerint kategorizálva)
• az aktuális cashflow kimutatás (a várható bevételek és kiadások időrendben, a mindenkor rendelkezésre álló pénzeszközök)
• az aktuális ÁFA és pénztár egyenleg
Miért jó ez Önnek?
Az online könyvelés segítségével:

Mennyivel kerül ez többe?

Semmivel, legalább is a mi irodánknál.

Az online könyvelés szükségtelenné teszi a személyes kapcsolattartást?

Természetesen nem, csak hatékonyabbá teszi. Nem azért kell a könyvelőjével találkoznia, hogy átadja a számla kupacot, hanem azért, hogy adótanácsokat, költségcsökkentő ötleteket, vállalkozásszervezési segítséget kapjon tőle!

Mi nem online könyvelés?

Amikor a könyvelő iroda megpróbálja rábeszélni önt arra, hogy egy internetes felületen saját maga rögzítse be a számlák összes adatát. Ők pedig a „megfelelő helyre bekönyvelik és elkészítik a bevallást”.

Ez szerintem átverés.

Önnek nem az a dolga hogy számlákat rögzítsen, és a könyvelő keze alá dolgozzon.
Önnek az a dolga, hogy vállalkozzon, céget építsen, profitot termeljen.
Az online könyvelés dolga az, hogy az Ön keze alá dolgozzon, ezzel is támogassa a vállalkozása irányítását.